הרפואה הסינית החלה להתפתח לפני כ 5000 שנים, עם תחילתם של שושלות הקיסרים הקדומים והמאוחרים אשר תרמו אלפי שנות מחקר ע”י ניסוי וטעייה והכל על מנת לגרום לקיסר הנוכחי של אותה תקופה חיי נצח, כך התגלו האיכויות השונות של הצמחים ונקודות הדיקור ויעילותם של שניים אלו.
ההתפתחות העיקרית של הרפואה הסינית נעשה בסביבות המאה השלישית לפני הספירה, באותה תקופה שלט Huang Di הקיסר הצהוב, שהוא כתב את ספר הרפואה הפנימית (Nei Jing – השאלות הפשוטות) שהספר כמעט כולו הוא דיאלוג בין הקיסר הצהוב ל Qi Bo הרופא השמימי, הספר מתחיל בשאלה הפשוטה ביותר אותה שואל הקיסר את הרופא, איך זה שבעבר אנשים חיו עד גיל 100 ויותר ולא הראו סימני זקנה (הכוונה למחלות) ואילו היום (במאה השלישית לפנה”ס) אנשים בקושי חיים עד גיל 50 האם זה בגלל שינויים סביבתיים או בגלל שהן שכחו את הדרך?
במשך השנים שלאחר מכן הלימוד של הרפואה הסינית עבר מאב לבן ורק בסביבות האלף הראשונה לספירה קמו בתי ספר רשמיים לרפואה סינית.
אחד מהאירועים שזירז את פריצת הרפואה הסינית לתודעה בארה”ב והעולם המערבי בכלל אירע בשנת 1973 עת שעיתונאי שליווה את ניקסון במסעו לסין חלה וטופל בהצלחה בעזרת הרפואה הסינית.
הרפואה הסינית מתבססת על הפילוסופיה אשר גורסת שהאדם הנו חלק מהסביבה בה הוא גר ובכדי לחיות בהרמוניה עם הסביבה עליו לחיות בהרמוניה עם עצמו קודם כל.
הרפואה הסינית רואה את הגוף והנפש כשלם, לשם כך יש ליצור איזון בין הגוף והנפש.
בגוף זורמות אנרגיות צי’ (אנרגיית החיים) האנרגיות זורמות בגוף דרך ערוצים הנקראים מרידאנים, וכל ערוץ שייך לאיבר מסוים ולאורך אותו ערוץ ישנן נקודות ספציפיות שמשפיעות על אותו איבר.
הפרעות בזרימת האנרגיה לאורך הערוצים אלה גורמות למחלות ולבעיות ולכן יש לשחרר את החסימות הללו דרך נקודות הדיקור.
הרפואה הסינית בנויה ממספר נדבכים שהם: דיקור (אקופונקטורה), צמחי מרפא סיניים, טווינא (טיפול במגע), תזונה ואורח חיים בריא.
על פי הרפואה הסינית יש לאתר את גורם המחלה ולטפל בשורש הבעיה ולא לטפל רק בתסמינים.
הרפואה הסינית הנה בבסיסה רפואה מונעת (ידוע שבעבר הסינים היו פונים למטפל על מנת לשמור על בריאותם ולמנוע מחלות).
בעבר הרחוק בסין האדם היה מטופל לאורך כל השנה ולא רק בזמן מחלה, דבר זה נבע מהמחשבה שללכת לרופא כאשר אתה כבר חולה זה כמו לחפור באר מים כאשר אתה צמא. רופא אמיתי מלמד את מטופליו כיצד לחיות, כיצד לשמור על איזון לאורך כל השנה.
אנקדוטה משעשעת היא שבאותם זמנים כאשר האדם היה חולה הוא לא היה משלם לרופא כיוון שהרופא נכשל במשימתו לשמור על בריאות מטופליו.